top of page

DEKORATİF VE FAYDALI: ÇİM DEYİP GEÇMEYİN

Güncelleme tarihi: 28 Ara 2022

Sıcak yaz aylarında bahçe bakımı hem daha zevkli hem de daha zorludur. Bahçe peyzajının önemli bir parçası olan çim bakımı için bu aylarda sıkça sulama ve biçme yapmak gerekir.

Kaliteli bir çim alan için ilk adım doğru ekimdir. Ancak bu yeterli değildir. Mevsimine uygun bakım çalışmaları yapılmazsa çim alanınız istediğiniz gibi gözükmeyecektir. Biçme, sulama, yabani otlara, haşereye karşı önlem alma, havalandırma, hastalıklara karşı kontrol ve bozuk kısımların bakımı düzenli olarak yapılması gereken işlemler arasındadır.


Yaz aylarında çimler düzenli olarak biçilir. Ancak çimleri çok kısa biçmek, sıcak havalarda sararma ve kelleşmeye yol açabilir. Bu yüzden çimler biraz uzun bırakılmalıdır. Çim, suya ihtiyaç duyar. Büyük alanlarda düzenli sulama otomatik sistemler ile yapılabilir. Daha küçük alanlarda püskürtücü kullanılır. Sulama yapılırken yeni çimlerin köklerine zarar gelmemelidir. Güneş altında sulama yapılmaz. Güneş etkisinin hissedilmediği sabah veya akşam serinliğinde sulama tercih edilmelidir.


Çimleri düzenli olarak biçmek yonca gibi otların körelmesini sağlar. Ama ayrık otu gibi köklü bitkilerin el ile sökülmesi, köklerine sıcak su dökülmesi veya hazır satılan sprey ot ilaçlarının sadece bu bitkinin üzerine püskürtülmesi gerekebilir. Spreydeki ilaç, toprak ve diğer bitkiler ile temas etmemelidir.


Çim alanlardaki bozulan kısımları yenilemek için tohumdan çim ekimi yapmak yerine rulo çim kullanılması, sıcak havalarda iyi sonuç verir.

Suni veya organik çim gübreleri ile yılda birkaç kez çimlere besin takviyesi yapılır. Ancak Haziran ayı sonundan Eylül ayının başına kadar gübreleme yapılmaz. Çünkü yanlış bir uygulama çimi yakabilir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page